روغن کنجد برای سرخ کردن مناسب است

یک متخصص تغذیه با اشاره به اینکه روغن کنجد به دلیل ظرفیت حرارتی بالا برای سرخ کردن مناسب است، گفت: دود متصاعد شده از روغن کنجد در ابتدای مرحله سرخ کردن مربوط به آنتی اکسیدان‌های موجود در آن است و برای سلامتی مضر نیست.

دکتر علی کشاورز در گفت وگو با ایسنا، اظهار داشت: سموم و مواد دفع آفاتی که از طریق تغذیه به بدن انسان وارد می‌شود در ابتلا به یک سوم سرطان‌ها نقش دارند.

 

وی در ادامه با اشاره به اینکه محصولات ارگانیک فاقد سموم دفع آفات هستند، گفت: روغن‌های بکر فاقد مواد افزودنی شیمیایی بوده و دارای آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی هستند.

 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه روغن کنجد بکر حاوی فیتواسترول است، افزود: این روغن‌ها علاوه بر آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی، حاوی ویتامین «ای» بوده و مصرف آن مانع از جذب کلسترول در بدن می‌شود.

 

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه روغن کنجد به دلیل ظرفیت حرارتی بالا برای سرخ کردن مناسب است، بیان کرد: دود متصاعد شده از روغن کنجد در ابتدای مرحله سرخ کردن مربوط به آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن است و برای سلامتی مضر نیست.

 

دکتر کشاورز با تاکید بر اینکه مصرف روغن‌های تصفیه شده باید به حداقل برسد، گفت: استفاده از حرارت بالای ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد در تهیه این روغن‌ها موجب افزایش ایزومرترانس شده و خطر تهدید سلامتی را در بر دارد.

عنوان مقاله:  تاثير مصرف روغن کنجد بر پروفايل ليپيدي و قند خون بيماران ديابتي نوع دو مراجعه کننده به مرکز تحقيقاتي- درماني ديابت يزد

 

نویسندگان:  مصلايي پوريزدي مهديه*, اقتصادي شهريار, كاسب فاطمه, افخمي اردكاني محمد, حسيني فاطمه

 

* دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني ايران

 

چکیده:

مقدمه: ديابت نوع دو يکي از شايع ترين بيماري هاي آندوکريني در جهان است که در نتيجه اختلال در ترشح يا عملکرد انسولين ايجاد مي شود. با توجه به اينکه کنجد و فرآورده هاي حاصل از آن از قبيل ارده و حلوا ارده به عنوان يک غذاي بومي در بين مردم يزد مصرف مي شود و نيز توجه به خواص مفيد روغن کنجد، به خصوص تاثير آن بر سطح قند و پروفايل ليپيدي سرم، مطالعه حاضر با هدف تعيين تاثير مصرف روغن کنجد بر پروفايل ليپيدي و قند خون بيماران ديابتي نوع دو مراجعه کننده به مرکز تحقيقاتي- درماني ديابت يزد در سال ۱۳۸۶ انجام گرفت.

روش بررسي: اين مطالعه به روش نيمه تجربي بر روي ۲۵ بيمار ديابتي نوع دو انجام شد. گروه مورد مطالعه، ميانگين سني ۶٫۲۸±۵۱٫۵۲ سال، طول مدت ابتلا به ديابت ۵٫۰۳±۷٫۰۸ سال، نمايه توده بدني ۳٫۰۰۱±۲۷٫۲۸ کيلوگرم بر مترمربع و قند خون ناشتاي ۵۱٫۹۳±۱۸۱٫۰۴ ميلي گرم در دسي ليتر داشتند. به بيماران مقدار ۳۰ گرم در روز روغن کنجد به مدت ۴۲ روز داده شد. اين مقدار روغن جايگزين روغن مصرفي قبلي آنها گرديد. سرم ناشتاي ۱۲ الي ۱۴ ساعته بيماران در ابتدا و در پايان مطالعه پس از جمع آوري، جهت اندازه گيري متغيرهاي مطالعه که شامل قند خون ناشتا، HbAlc و ليپيدهاي خون (تري گليسريد، کلسترول تام، (HDL-LDL بودند، با استفاده از روش هاي آزمايشگاهي مرتبط تجزيه گرديد. براي ارزيابي دريافت مواد غذايي در سه نوبت (ابتدا، وسط و پايان مطالعه) از بيماران ۲۴ ساعت ياد آمد خوراک گرفته شد. نتايج به دست آمده با استفاده از آزمون هاي آماري t زوج، آناليز واريانس با اندازه گيريهاي تکراري (ANVA-Repeated measure) مورد تجزيه و تحليل قرار گرفتند.

نتايج: نتايج به دست آمده حاصل از يافته هاي مطالعه ما نشان داد که مصرف روغن کنجد به مدت ۶ هفته باعث کاهش معني داري در ميزان قند خون ناشتا (۵۱٫۹۳±۱۸۱ به mg/dl 39.65±۱۵۴) هموگلوبين گليکوزيله (۲±۹٫۶ به ۱٫۷±۸٫۴ درصد)، کلسترول تام (۳۱٫۴±۲۲۶٫۶ به (۱۹۹٫۸±۳۷٫۸ mg/dl  و LDL(34.5±۱۲۳٫۹ به (۹۵٫۵±۳۲٫۵ mg/dl  در گروه مورد مطالعه گرديد (P<0.05). مصرف روغن کنجد سبب اختلاف معني داري در کاهش سطح تري گليسريد و افزايش HDL سرمي بيماران ديابتي نشد.

نتيجه گيري: پژوهش حاضر نشان داد که مصرف روغن کنجد تاثير مثبتي در کاهش چربي هاي خون (کلسترول تام و (LDL و همچنين قند خون ناشتا و HbAlc بيماران ديابتي تيپ دو دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

15 − 9 =